Після скасування з 6 червня Європейським Союзом режиму “торгового безвізу” для України, вітчизняні аграрії активно шукають нові можливості для експорту продукції, зосереджуючи зусилля на розширенні географії поставок за межі ЄС.
Про це розповідає Finway
Розширення міжнародних ринків для українських аграріїв
Як повідомив голова Держпродспоживслужби Сергій Ткачук, відомство наразі веде переговори з представниками 80 країн щодо відкриття їхніх ринків для української агропродукції. За його словами, цього року вже вдалося досягти значних успіхів — відкрито дев’ять нових ринків для експорту. Зокрема, Україна отримала дозвіл на постачання яєць та яблук до Канади, м’яса птиці до Оману, яєць до Албанії, гороху до Китаю, композитних продуктів до Грузії, перероблених харчових продуктів до Кувейту, а також молока, молочних і яєчних продуктів до Малайзії.
“Сьогодні ми ведемо перемовини з 80 країнами про відкриття ринків для української продукції”, – заявив він.
Плани на майбутнє та пріоритетні напрямки експорту
За словами Ткачука, до кінця 2025 року українська сторона планує відкрити щонайменше 15 додаткових ринків для експорту аграрної продукції. Особливу увагу приділяють країнам Африки, регіону Перської затоки, а також державам Європейського Союзу (зокрема щодо м’яса та інкубаційних яєць), США (експорт яєць для промислової переробки), Індії, Індонезії (молочна продукція), Китаю (м’ясо птиці та борошно). Крім того, розглядаються можливості поставок кормів для домашніх тварин і пшениці.
Активна робота на міжнародній арені дозволяє українським виробникам зберігати конкурентоспроможність та забезпечувати стабільний експорт навіть в умовах змін торговельних умов з ЄС.