Плодоовочевий сектор України: потенціал для економічного відновлення

by host

У Міністерстві аграрної політики України звернули увагу на значні післязбиральні втрати плодоовочевої продукції, які можуть досягати від 40% до 60%. Це пояснюється нестачею належним чином обладнаних сховищ. Хоча Україна має сприятливі умови для вирощування овочів і фруктів, вона залишається нетто-імпортером більшості з них.

Про це розповідає Finway

Малі фермерські господарства: основа плодоовочевого виробництва

У 2022 році малі фермерські господарства становили 94% від загального обсягу вирощених овочів та 82% фруктів в Україні. Це свідчить про домінування малих виробників у цій галузі. Їхній розвиток може суттєво сприяти економічному відновленню країни та поліпшенню життя в сільській місцевості.

Перешкоди та виклики

Утім, сектор стикається з низкою проблем. Серед них – низький рівень механізації в порівнянні з країнами ЄС, дефіцит сертифікатів для експорту до ЄС для малих та середніх господарств, а також обмежений доступ до ринків збуту. Важливим фактором, що обмежує розвиток, є також відсутність сховищ.

«Повномасштабна агресія рф завдала значної шкоди, зокрема, знищено запаси прісної води та забруднено території, на яких традиційно вирощували овочі,» – повідомляють у Міністерстві.

Ці виклики вимагають від України нових рішень і стратегій для забезпечення сталого розвитку плодоовочевого сектору, який має потенціал стати потужним інструментом економічного відновлення.

Новини по темі