У першому півріччі 2025 року українські заклади громадського харчування зафіксували зростання виторгу на 5% порівняно з аналогічним періодом 2024 року. Водночас кількість відвідувачів зменшилася на 9%. Найвищий приріст виторгу відзначено у Львові, де цей показник сягнув 7%.
Про це розповідає Finway
Динаміка у різних сегментах закладів
Незважаючи на загальне зниження відвідуваності, лише суші-заклади змогли зберегти рівень трафіку минулого року. В інших сегментах, таких як кафе, ресторани, кав’ярні, піцерії та пекарні, спад відвідувачів коливається від 7% до 16%.
Зростання середнього чека та цін
Середній чек у закладах громадського харчування зріс на 17% і досяг 171 гривні. Найбільше подорожчання зафіксовано в барах — на 19% (до 476 гривень), та у кав’ярнях — на 18% (до 108 гривень). У кафе середній чек становить 307 гривень (+17%), у ресторанах — 675 гривень (+17%), у піцеріях — 324 гривні (+16%), у пекарнях — 82 гривні (+14%), а у суші-закладах — 670 гривень (+12%).
“Зростання виторгу пояснюється не більшим попитом, а підвищенням цін: українці платять більше за ті самі страви, зазначають в Poster”.
Аналітика базується на неперсоналізованих агрегованих даних продажів у 8 800 закладах громадського харчування різних форматів у всіх регіонах України.
