Промислова інфляція в Україні досягла 40%, харчові продукти подорожчали на 18%

Промислова інфляція в Україні сягнула 40%; харчові продукти подорожчали на 18%.

Гуртові ціни виробників промислової продукції в Україні у лютому 2025 року зросли на 37% у порівнянні з лютим минулого року. Зокрема, внутрішні ціни піднялися на 40%, тоді як експортні зросли на 15,9%, що підтверджують дані Державної служби статистики.

Про це розповідає Finway

У секторі виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 20,2%, зокрема внутрішні ціни піднялися на 18%, а експортні – на 29,1%.

Зростання цін у різних секторах

Найбільше зросли ціни на молочні продукти, що підвищились на 21,2% (внутрішній ринок: +21,4%). Ціни на хліб, хлібобулочні та борошняні вироби зросли на 15,8% (внутрішній ринок: +16,4%). Виробництво м’яса демонструвало зростання цін на 10,2% (внутрішній ринок: +12%). Ціни на напої піднялися на 8,5% (внутрішній ринок: +8,6%). Водночас, ціни на цукор знизилися на 1,5%, але в Україні вони зросли на 0,4%.

Слід зазначити, що гуртові ціни виробників, як правило, впливають на роздрібні ціни з затримкою у кілька місяців.

Тенденції на ринку продовольства

У березні 2025 року ціни на продовольство в Україні продовжували зростати. Єдиним продуктом, що суттєво подешевшав, стало пшеничне борошно, яке впало в ціні на 16%. Натомість овочі, зокрема, помідори, подорожчали на 39% за місяць, а морква – на 30%.

Новини по темі