Огляд цін на овочі та фрукти в Україні: що змінюється на ринку

Яка ситуація на ринку овочів та фруктів в Україні

В Україні спостерігається зростання цін на основні овочі та імпортні фрукти. Експерти EastFruit зазначають, що значно подорожчали такі продукти, як капуста, морква, помідори, солодкий перець та мандарини.

Про це розповідає Finway

Зокрема, зросли ціни на капусту — з 32-38 грн/кг до 35-40 грн/кг, морква подорожчала з 30 до 34 грн/кг, а помідори з 75-80 до 80-85 грн/кг. Солодкий перець піднявся у ціні зі 130-145 до 145-170 грн/кг, броколі — з 130 до 135 грн/кг, а мандарини з 55 до 65 грн/кг. Ціни на гранат також зросли — з 95 до 110 грн/кг.

Водночас в Україні з’явилися перші пропозиції огірків від місцевих тепличних комбінатів, що стало причиною зниження їхньої вартості. Тепер огірки продаються за ціною 90-140 грн/кг, тоді як тижнем раніше їх вартість становила 100-145 грн/кг. Фермери також активно розпродають запаси цибулі, що призвело до зниження цін з 14-15 грн/кг до 12-14 грн/кг.

Причини зростання цін на овочі

Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” пояснює, що основними причинами зміни цін на овочі борщового набору є зменшення пропозиції якісної продукції, скорочення запасів у сховищах та несприятливі погодні умови під час збору врожаю. Високий попит з боку оптовиків і роздрібних мереж також вплинув на ціни.

“Загалом поєднання зменшення пропозиції та зростання попиту призводить до підвищення цін на овочі, зокрема на моркву, капусту, буряк і картоплю, водночас ціни на деякі імпортні продукти, наприклад, помідори, продовжують знижуватися через слабкий попит і збільшення пропозиції”, — зазначили експерти.

Прогнози на майбутнє

Директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин раніше прогнозував, що у 2025 році ціни на продукти в Україні матимуть вирішальний вплив на інфляцію. Темпи інфляції, за його словами, залежать від урожаю: якщо він буде низьким, зростання споживчих цін знову перевищить 10%, що призведе до швидкого подорожчання продуктів харчування.

Новини по темі