У травні 2025 року споживча інфляція в Україні зросла до 15,9% у річному вимірі, що стало найвищим показником від початку року. Це перевищило прогнози Національного банку України (НБУ) та викликало занепокоєння щодо подальших економічних тенденцій.
Про це розповідає Finway
Основні чинники зростання інфляції
Згідно з липневим «Макроекономічним та монетарним оглядом» НБУ, основним драйвером підвищення цін стало суттєве подорожчання сирих продуктів харчування. Зокрема, значно зросли ціни на продукцію тваринництва, включаючи молоко, м’ясо та яйця, а також на окремі овочі й фрукти. Причинами цього стали підвищення виробничих витрат, скорочення поголів’я худоби та несприятливі погодні умови, що вплинули на врожайність.
Водночас базова інфляція у травні сповільнилася до 12,3%. НБУ пояснює цю динаміку стабільністю енергопостачання та впливом високої облікової ставки, що допомогло зменшити фундаментальний тиск на зростання цін.
Адміністративний вплив і перспективи
Адміністративна складова індексу споживчих цін, яка охоплює алкоголь, тютюн і послуги житлово-комунального господарства, збільшилася до 19,8% у річному вимірі. Основними причинами стали податкове коригування для підакцизної продукції та подорожчання виробничих ресурсів.
«Втім, у червні, за оцінками НБУ, загальна інфляція почала знижуватись – зокрема через зменшення адміністративного впливу та ефект бази, адже торік у червні відбулося разове зростання тарифів на електроенергію, якого цього року не було».
Національний банк прогнозує уповільнення річної інфляції у другій половині 2025 року, якщо збережеться стабільне енергозабезпечення та не виникнуть нові шоки на продовольчому ринку. Незважаючи на певне погіршення інфляційних очікувань серед бізнесу і населення, ці очікування залишаються нижчими за фактичний рівень зростання цін.