Українська аграрна продукція, незважаючи на свою високу якість та важливу роль у продовольчій безпеці Європи, залишається вразливою через політичні обставини, зазначив голова “Українського клубу аграрного бізнесу” Олег Хоменко. Він акцентував увагу на тому, що після 2022 року українські аграрії стикнулися не лише з труднощами у виробництві та логістичних процесах, але й з серйозними політичними бар’єрами.
Про це розповідає Finway
Хоменко запевнив, що європейським фермерам не варто хвилюватися, що український агросектор забере в них дотаційні кошти ЄС, оскільки вітчизняні аграрії навчилися ефективно працювати без значної бюджетної підтримки. При цьому експерт підкреслив, що вплив українського експорту на ринки Європейського Союзу є незначним.
“І це треба донести партнерам” – сказав Хоменко.
Він також зазначив, що аналізуючи споживання в Європі та частку українського імпорту, показники не перевищують 10%: пшениця становить 6%, цукор – 3%, м’ясо птиці – 2%, а яйця – 1%. А 80% у собівартості виробництв українського зерна та м’ясної продукції складають засоби виробництва з ЄС, що оцінюється приблизно в €7 мільярдів за рахунок добрив, машин, обладнання та інших ресурсів.