Експерти вказують на те, що ціни на овочі зростають, особливо на дешеві продукти, через зниження купівельної спроможності середнього класу. Ціни на овочі борщового набору залишатимуться на високому рівні до початку поставок овочів нового врожаю з відкритого ґрунту. Здешевлення варто очікувати наприкінці травня – на початку червня.
Про це розповідає Finway
“Така ситуація триватиме до того моменту, поки не почнуться перші поставки з відкритого ґрунту з нашої території овочів нинішнього врожаю. Як правило, це кінець травня – початок червня. Тоді ціни починають істотно знижуватися”, – розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі “Громадського радіо”.
Олег Пендзин також зазначив, що підвищення цін на овочі є сезонним явищем, яке зумовлене завершенням залишків врожаю 2024 року, який був досить слабким, при збереженні стійкого попиту. Водночас він підкреслив, що зростання цін спостерігається саме у дешевому сегменті продуктів.
“Ціна – це співвідношення попиту і пропозиції. Попит формується специфічним чином. У нас завжди середній клас віддавав перевагу дорогому сегменту продуктів харчування. Дослідження свідчать, що чим багатші ми, тим більше споживаємо м’яса та молочних продуктів, а чим бідніші, тим більше – хліба і картоплі. Через падіння реальних доходів населення, середній клас, який раніше не економив на продуктах і споживав дорожчі продукти, починає переходити до більш дешевих варіантів. Овочі, хліб, макарони, крупи. Таким чином, ми маємо ситуацію, коли середній клас разом із малозабезпеченими верствами населення створює додатковий попит на дешевий сегмент”, – підсумував експерт.
