На українському ринку овочів і фруктів зафіксовано суттєві зміни цін на продукцію нового врожаю. Найяскравіше подешевшання спостерігається на молоду капусту: за тиждень її вартість зменшилася з 20-27 до 13-15 гривень за кілограм.
Про це розповідає Finway
Динаміка цін на овочі: капуста, буряк, кабачки
Крім молодої капусти, продовжує дешевшати ранній столовий буряк – ціни знизилися з 50-55 до 40-45 грн/кг. Значне падіння вартості зафіксовано і на кабачки, які подешевшали з 45-55 до 20-26 грн/кг. На тлі зростаючої пропозиції цвітної капусти та броколі ціни також знизилися: цвітна капуста – з 50-55 до 30-30 грн/кг, броколі – зі 100-130 до 70-90 грн/кг.
Водночас зросли ціни на ріпчасту цибулю нового врожаю — з 30-35 до 35-40 грн/кг. Торішня картопля подорожчала з 23-25 до 25-28 грн/кг. Томат продовжив дешевшати: верхня цінова межа впала зі 100 до 95 грн/кг. Натомість значно додав у ціні солодкий перець: верхня межа піднялася зі 110 до 130 грн/кг.
Зміни на ринку зелені та фруктів
У сегменті зелені суттєво подешевшав кріп – з 80-100 до 50-80 грн/кг, а мінімальна ціна на петрушку знизилася зі 170 до 150 грн/кг. Вартість іншої зелені залишилася стабільною: зелена цибуля – 120-150 грн/кг, салат – 35-45 грн/кг, спаржа – 200-450 грн/кг.
Фруктово-ягідний сегмент відзначився зростанням вартості суниці садової, нижня цінова межа піднялася зі 110 до 120 грн/кг. Черешня, особливо якісна, подорожчала ще більше:
«верхня цінова межа підскочила з 200 до 300 гривень за кілограм».
Ціни на грушу почали знижуватися – мінімальна ціна впала зі 100 до 90 грн/кг. На ринку з’явилися перші абрикоси, які пропонують у межах 120-140 грн/кг.
Загалом, український ринок демонструє різнопланову динаміку цін на овочі та фрукти як нового, так і старого врожаю: окремі позиції суттєво подешевшали, тоді як інші, навпаки, зросли у вартості через попит та пропозицію.
