Україна збільшує виробництво зернопереробних підприємств попри ризики експорту до ЄС

Україна нарощує промислові потужності з перероблювання зерна, попри те, що експорт до ЄС – під загрозою.

В Україні триває активне нарощування потужностей із перероблювання зерна, навіть попри невизначеність із подальшим експортом до Європейського Союзу. Як повідомив директор спілки “Борошномели України” Родіон Рибчинський, у 2025 році в країні відкриють два нових підприємства, які спеціалізуватимуться на глибокій переробці зернових культур.

Про це розповідає Finway

Нові інвестиції у переробку зерна

На заході України вже триває будівництво підприємства з виробництва борошна з твердих сортів зерна. Його добова потужність сягатиме до 150 тонн із подальшим випуском макаронних виробів. У Полтавській області планується запуск заводу, що спеціалізуватиметься на переробці зернових на крупи потужністю до 100 тонн на добу. Обидва проєкти покликані посилити позиції України на внутрішньому та зовнішньому ринках харчових продуктів.

Перспективи та виклики для галузі

Рибчинський наголошує, що в борошномельному бізнесі існують перспективні напрямки, які варто розвивати. Йдеться не лише про виробництво борошна та круп, а й комбінованих продуктів. Вартість будівництва млина чи крупозаводу в Україні стартує від 3 мільйонів доларів, а окремі підприємства можуть сягати 15 мільйонів доларів. Директор спілки також не виключає появи на чорноморському узбережжі нових борошномельних підприємств за зразком турецьких.

“Виробники борошна та круп очікують скорочення поставок до ЄС після завершення дії автономних торгівельних заходів. При цьому саме на ЄС припадає 75% експорту цієї продукції”.

Загалом після початку війни обсяги експорту борошна та круп з України зменшилися наполовину. Основними причинами стали ускладнення логістики та зменшення виробництва, що суттєво вплинуло на позиції українських виробників на міжнародному ринку.

Новини по темі