Україна має потенціал забезпечити Європейський Союз агрокультурами, які вирощуються на її території, майже на 100%. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.
Про це розповідає Finway
Висоцький відзначив, що в агросекторі Євросоюзу існує не лише зацікавленість, а й перспективне партнерство. «Об’єктивно кажучи, ми вбачаємо в агросекторі (Євросоюзу) не просто зацікавленість, а досить логічне і взаємовигідне партнерство. Глобально, є багато напрямів, де Євросоюз залишається імпортозалежним», – зазначив він.
Потенціал агрокультур для ЄС
За словами Висоцького, особливо йдеться про протеїнову групу культур, зокрема сою, інші бобові продукти, а також частково про зернову групу, з акцентом на кукурудзу. Він також вказав на імпорт цукру та тваринницької продукції, який може відбуватися в межах співпраці між Україною та ЄС.
«Україна може підняти рівень забезпечення Євросоюзу майже до 100% за тими культурами, які у нас вирощуються. Це диференціація ризиків – геополітичних, торгових та інших, коли ти впевнений, що все необхідне для забезпечення базовим продовольством понад пів мільярда населення є в межах твого політичного, економічного та безпекового союзу», – підкреслив посадовець.
Експорт надлишкової продукції
Окрім того, він додав, що продукцію, яка виробляється з надлишком, можна спільно експортувати, якщо врахувати сумарні потреби Європейського Союзу.