Індустрія темного шоколаду

З постійно зростаючим попитом на шоколад галузь переживає бум і на сьогодні оцінюється більш ніж в 100 мільярдів доларів США.

Провідні виробники повідомляють про вражаючий прибуток щороку, так як апетит на солодке частування зростає. Але ви коли-небудь замислювалися, де готовий продукт починає свій шлях, перш ніж він потрапить до вашого роту?

Підтримка процвітання глобального кондитерського бізнесу і задоволення потреб всіх країн світу – це чотири західноафриканських держави: Кот-д’Івуар, Гана, Нігерія і Камерун, які є найбільшими в світі виробниками і експортерами какао, що є основним інгредієнтом шоколаду. Більше 70% світового какао надходить з цього регіону, причому Кот-д’Івуар і Гана спільно постачають 60% світового обсягу.

Виробництво какао

Виробництво какао продовжує залишатися важливим економічним фактором для країн Західної країн, а какао-боби залишаються основним сільськогосподарським експортом для таких країн, як Гана і Нігерія.

Рослина какао – це невелике дерево, яке росте в глибоких тропічних регіонах, де клімат теплий, а грунт родючий і добре дренований. Фермери використовують мачете для збору врожаю, зрізуючи спілі стручки з дерев. Відсутність техніки означає, що все від посадки до збору врожаю проводиться вручну.

Після того, як стручки зрубані з дерев, вони розколоті і насіння вийняте. Насіння проходять двоетапний процес, перш ніж воно стане правильними какао-бобами. Спочатку його складають і покривають листям дерев, а потім залишають для бродіння на чотири-п’ять днів. Після цього їх сушать близько тижня. Звідти боби готові до продажу або експорту, причому більшість з них потрапляють до Європи і США. Зростаюче число споживачів в Китаї, Бразилії та Індії також створює попит на боби.

У всіх африканських країнах-виробниках какао дрібні фермери несуть відповідальність за виробництво цієї унікальної рослини. У Гані вони становлять майже 85% промисловості, причому більшість з них живуть в невеликих селах по всій країні. На сектор какао припадає близько 15% ВВП Гани. У країні з населенням близько 28 мільйонів чоловік, від 25 до 30 відсотків населення залежить від сектора зайнятості.

Какао-боби темного шоколаду

Будучи другим за величиною експортером какао в світі, Гана виробляє майже мільйон тонн на рік, а обсяг виробництва в 2015 році перевищив 800 000. Якщо ви хочете зрозуміти, наскільки цінується другий за важливістю товар країни після золота, просто подивіться на ганські гроші, і ви побачите какао-боби, зображені як символ національної гордості.

Виробництво шоколаду в Нігерії

У Нігерії багато фермерів відмовилися від торгівлі в 1980-х роках після того, як ціни на сировину різко впали. Сільськогосподарська галузь ще більш дестабілізується через брак інвестицій, оскільки уряд приділяв першочергову увагу витратам в швидко розвиваючому нафтовому секторі країни. Але тепер, коли Нігерія продовжує боротися з високими рівнями безробіття та неспокійною економікою, уряд приділяє більше уваги виробництву какао, намагаючись створити робочі місця і стимулювати економіку. У країні налічується понад 300 000 фермерів, які вирощують какао, більшість з яких проживають в сільській місцевості.

Мета Нігерії – збільшити виробництво до 1 млн. тонн на рік до 2020 року і в кінцевому підсумку стати найбільшим виробником какао на континенті до 2021 року. Це амбітна мета. Щоб досягти цього, уряд Нігерії проводить навчання фермерів, забезпечує їх деревами какао і поширює стійке до хвороб насіння, добрива та інші хімічні речовини за низькими цінами. Міністерство сільського господарства також планує посадити 2 мільйони дерев какао до 2020 року.

Press «Like» and get the best posts on Facebook ↓

Індустрія темного шоколаду
×
Press «Like» to read us on Facebook