В Україні у травні 2025 року спостерігається безперервне зростання цін на продукти першої необхідності. Найбільше подорожчали соняшникова олія, яка досягла 67,32 грн/л, та житньо-пшеничний хліб, що подорожчав до 37,08 грн/кг. Експерти пояснюють це явище інфляційним тиском, зростанням виробничих витрат та сезонними коливаннями на аграрному ринку.
Про це розповідає Finway
Згідно з моніторингом, який охоплює 50 обласних і районних ринків по всій країні, ціни на більшість базових продуктів продовжують підвищуватися. Цінові коливання тривають вже другий місяць поспіль, формуючи чітку тенденцію до підвищення споживчого кошика. Найбільше подорожчання стосується хліба, олії, круп та цукру.
Дослідження показали, що батон зріс у ціні до 51,51 грн/кг, а хліб житньо-пшеничний – до 37,08 грн/кг.
У квітні ціни на ці види хліба також зростали, однак темпи зростання тоді були вищими – батон подорожчав на 1,5 %. Хліб із пшеничного борошна вищого ґатунку коштує 42,39 грн/кг, а першого – 37,37 грн/кг. Середня ціна пшеничного борошна наразі становить 23,33 грн/кг, тоді як макаронні вироби залишилися на стабільному рівні – 36,19 грн/кг.
У сегменті круп можна спостерігати як зростання, так і незначне зниження цін. Пшоняна крупа піднялася до 27,46 грн/кг, манна – до 25,73 грн/кг, а гречана коштує 37,37 грн/кг. Водночас рис подешевшав на 0,4 % до 57,62 грн/кг, а вівсянка – на 0,1 % до 32,24 грн/кг.
Соняшникова олія залишається одним із найдорожчих базових продуктів і зафіксувала найвищий показник за останні місяці. Цукор також подорожчав і коштує 33,35 грн/кг, що на 0,5 % більше, ніж у квітні.
Традиційно найвищі ціни на продукти спостерігаються у столиці та центральних регіонах, таких як Київ, Рівненська та Черкаська області, тоді як найнижчі ціни зафіксовані в Миколаївській, Херсонській, Тернопільській та Закарпатській областях.
Цінова динаміка свідчить про стійкий тренд до зростання, і експерти прогнозують, що найближчим часом варто очікувати подорожчання й інших категорій товарів, зокрема м’яса, молочних продуктів і овочів, які залишаються ключовими в раціоні українців.