В Україні вкотре відбулися зміни роздрібних цін на овочі й фрукти. За останній тиждень найпомітніші коливання зафіксовано у вартості цибулі, капусти, а також сезонних ягід і фруктів.
Про це розповідає Finway
Динаміка цін на овочі
У сегменті зелені єдина зміна торкнулася зеленої цибулі, яка суттєво подорожчала: її верхня цінова межа підскочила з 125 до 200 гривень за кілограм. Інші види зелені залишилися у попередніх цінових межах.
Друга поспіль тижнева тенденція – поступове здешевлення ріпчастої цибулі. За даними аналітиків, максимальна ціна на цей овоч знизилася з 12 до 10 гривень за кілограм. Зростання пропозиції білокачанної капусти також вплинуло на зниження її вартості – тепер продавці відпускають її за ціною від 8 до 12 гривень за кілограм, тоді як раніше діапазон був 9–17 грн/кг.
Вартість моркви та картоплі поки залишається стабільною, а розкид цін поступово скорочується. Моркву пропонують за 10–12 гривень за кілограм, а картоплю – за 11–14 гривень. Діапазон цін на огірки також звузився – з попередніх 25–75 грн/кг до 35–50 грн/кг.
Водночас подорожчали кабачки та баклажани. Так, кабачок виріс у ціні з 10–22 до 18–45 гривень за кілограм, а баклажан – з 25–35 до 38–45 гривень.
Зміни цін на фрукти та ягоди
У фруктово-ягідному сегменті найбільше подорожчала малина. Якщо тиждень тому її ціна становила 150–220 гривень за кілограм, нині вона зросла до 220–420 гривень. Диня також почала дорожчати: вартість піднялася з 15–35 до 20–40 гривень за кілограм.
Ціни на овочі та фрукти в Україні знову переписали. Другий тиждень поспіль дешевшає ріпчаста цибуля.
Водночас ранні яблука подешевшали – нижня цінова межа знизилася з 25 до 17 гривень, а виноград нині коштує у межах 70–100 гривень за кілограм, що свідчить про зменшення цінового діапазону.
